Доктрина озлоглашеног усташе Миле Будака, која гласи „једну трећину убити, другу протјерати, а трећу покатоличити“, чија је примјена започета прије 80 година, настављена деведесетих прошлог вијека, своје упориште очигледно има и данас у демократској, европској Хрватској, којом са нешто прекида, као премијер или предсједник влада пријатељ и савезник Милорада Додика, Зоран Милановић.

Према попису становништва у Хрватској из 1991. године (Савезни завод за статистику и евиденцију ФНРЈ и СФРЈ попис становништва 1991. године), број Срба који је тамо живио је био 581.663, односно 12,16% од укупног броја становништва. Током рата, посебно током злочиначке акције „Олуја“ прогнано је и побијено стотине хиљада Срба, па тако, према званичном попису рађеном 2021. године, Срби су у Хрватској сведени скоро на статистичку грешку – написала је Јелена Тривић, кандидат опозиције за предсједника Републике Српске.

Осврћући се на резултате пописа у Хрватској, она је навела да данас Срба у Хрватској има 3,20 % или 123.892.

“Међутим, оно што посебно „боде очи“ јесте податак да је између 2011., када је вршен претходни попис, и посљедњег пописа из 2021. године, у Хрватској је преко 62 хиљаде Срба мање!  Доктрина озлоглашеног усташе Миле Будака, која гласи „једну трећину убити, другу протјерати, а трећу покатоличити“, чија је примјена започета прије 80 година, настављена деведесетих прошлог вијека, своје упориште очигледно има и данас у демократској, европској Хрватској, којом са нешто прекида, као премијер или предсједник влада пријатељ и савезник Милорада Додика, Зоран Милановић”, констатовала је Тривићева и упитала:

“Када су прије неколико дана, након што је Милановић одликовао ХВО јединице које су учествовале у злочиначкој акцији „Маестрал“, заједно славили на Додиковом имању у срцу Републике Српске, да ли су тада два пријатеља прославила наставак искорјењивања Срба из Хрватске под Милановићевом владавином?

Да ли славе то што ће Хрватска раселити и читав сјевер Републике Српске ако до краја реализују пројекат изградње нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори надомак Новог Града?”

Она је даље навела да је према попису становништва из 2013. године, у Републици Српској је живјело 1.001.299 Срба.

“Да ли данас било ко може да тврди да нас овдје заноћи више од 800 хиљада? У стампеду одлазака режим је испунио дио своје агенде: дио раселити, дио осиромашити, дио уцијенити. И поред галопирајућег нестанка Срба из Хрватске, најпоразнија је чињеница да из Републике Српске наш народ још брже нестаје. То ћемо зауставити 2. октобра, наше људе за отаџбину везати пословима, добрим платама, добрим пензијама, добрим и достојанственим животом. То је једини прави мотив за бављење политиком, то је моја мисија од првог дана политичког ангажмана. ДА ЖИВИМО!”, написала је Тривићева на фејсбук профилу.

www.trivicjelena.com 2024. Sva prava zadržana.