• Била сам са народом, била на терену, на разним догађајима и имам право на оптимизам и да вјерујем да ћу побиједити.
  • Мој противкандидат је господин Додик и знам да могу комотно да га побиједим. Била сам у скоро све и једној општини Републике Српске и могла сам да осјетим пулс народа. Могла сам да сједим и гледам у шољицу кафе или шта већ да бих виђела како стојим, али сам била са народом, била на терену, на разним догађајима и имам право на оптимизам и да вјерујем да ћу побиједити – рекла је за „Око магазин“ Радио-телевизије Србије потпредсједница ПДП-а и народни посланик Јелена Тривић.

Одговарајући на питање о односу БиХ према тренутној геополитичкој ситуацији, Тривићева је рекла да је чињеница да се Босна и Херцеговина придружила санкцијама које је ЕУ увела Руској Федерацији.

  • Они који су на власти у Републици Српској и у БиХ, а који су предвођени СНСД-ом, требали су то јасно рећи грађанима. У реду ако су морали и нису имали механизме да то спријече, али зашто лажу? То је суштина – рекла је Тривићева.

Она је додала да је БиХ, природно, на европском путу, будући да се 70% извоза пласира у земље ЕУ.

  • У некој хипотетичкој ситуацији, када би ЕУ нама увела санкције, а ми смо њима миноран спољнотрговински партнер, то би за нас било економски погубно. Темељи српских држава, као и руске државе, су на источном хришћанству, на православљу, и духовно, у нама, то је нешто што нас веже, првенствено емотивно. Али ми као политичари не смијемо уплитати емоције. Ми морамо да видимо шта је интерес српског народа – рекла је Тривићева за РТС.

Навела је да ни она, ни ПДП, не признају Kристијана Шмита за високог представника, јер је чињеница да он није прошао процедуру у Савјету безбједности УН.

  • И рекли смо му шта су наше црвене линије испод којих ми не идемо, а те црвене линије је погазио господин Додик у Бриселу и пристао на неки начелни споразум, али који предвиђа укидање неких кључних елемената ентитетске државности које Република Српска има. Директан избор српског члана Предсједништва БиХ, трочлано Предсједништво, ентитетско гласање у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, постојање Дома народа, што значи да се ниједна одлука на нивоу БиХ не може донијети без српских руку.

То су, између осталог, наше црвене линије, што сам и рекла господину Шмиту – рекла је Тривићева, додајући да не види проблем у томе да на позив господина Шмита она с њим разговара и изнесе своје ставове, ако су са њим разговарали предсједник Србије и Његова светост патријарх српски г. Порфирије.

Тривићева је рекла да Хрватска има неконзистентан приступ према БиХ.

  • Иако имају различите изјаве и наратив, и предсједник Владе и предсједник Хрватске овђе подгријавају међунационалне тензије, за разлику од предсједника Вучића који се увијек трудио да умири, не само БиХ, него цијели Балкан – истакла је Тривићева.

Јелена Тривић је кандидат за предсједника Републике Српске.

Извор: БН телевизија

www.trivicjelena.com 2024. Sva prava zadržana.