-Милорад Додик и његов СНСД су у протеклих 17 година наше друштво претворили у друштво неправде и безакоња. У таквом друштву своју бахатост и похлепу највише испољавају они који зарађују највише.
Добар примјер за то су банке. Према званичним подацима банке које послују у Републици Српској запошљавају око 3.000 радника. У 2021. години те банке су оствариле нето добит у збирном износу од 122,8 милиона KМ.

Велики број грађана који су запослени у банкама ми се жалио на робовласничке односе који владају у истима. Наиме, већина радника у банкама ради дневно 10-12 часова (шест дана у седмици), при чему они нису плаћени за прековремени рад.

Такво радно вријеме је у супротности са одредбама важећег Закона о раду, који прописује радну седмицу у трајању од 40 часова. Поред тога, таквим поступањем се чини кривично ђело Повреда основих права радника.

Очигледно је да они који зарађују највише најмање поштују права радника. Овом приликом поручујем директорима банака у Републици Српској да ће по окончању предстојећих избора добити рок од 15 дана да приме нове раднике или да уз реорганизацију рада ускладе своје пословање са Законом о раду, у смислу поштовања радног времена радника. Они који то не учине могу очекивати да ће их по истеку тог рока свакодневно посјећивати надлежни инспектори и јавни тужиоци.

Вријеме је да заштитимо наше раднике и наше друштво учинимо праведнијим.

Извор: bijeljinalive.com

www.trivicjelena.com 2024. Sva prava zadržana.