Из ПДП-а данас је саопштено да је Главни одобор једногласно потврдио да је њихов кандидат за предсједницу Републике Српске Јелена Тривић.

– Први у РС, али и БиХ смо одржали сједницу Главног одбора, потврдили носиоце листа за Народну скупштину РС и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, а након приједлога Предсједништва партије, Главни одбор је једногласно потврдио да је наш кандидат за предсједника РС Јелена Тривић – рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Бореновић је навео да су утврђени сви носиоци листи, осим за изборну Јединицу 2, што ће бити накнадно саопштио и потврдио да су носиоци за народну скупштину РС Драшко Станивуковић из Бање Луке, Сања Димитрић из Дервенте, Оливера Недић из Добоја, Снежана Стојановић из Братунца, Славиша Марковић из Бијељине, Миланко Михајилица из Новог Града, Игор Тошић из Пала и Љубиша Kрунић из Требиња, док листе за ПД ПС БиХ носе Бранислав Бореновић из Бање Луке, Синиша Голић из Брчког и Саша Борјан из Требиња.

– Носиоци листа и кључни кандидати ће бити по први пут и значајан број жена и то за кандидат за предсједника и 3 носиоца листи. То није била раније пракса код партија, али то показује и наше демократско сазријевање. Просјек година кандидата је 45, најбоље године за политичко ђеловање – рекао је предсједник ПДП-а.

„РС видимо на европском путу“
Истакао је да је сигуран да ће ПДП бити највеће позитивно изненађење наредних избора.

– РС се данас налази у најдубљој кризи од Дејтона и учинићемо све да кроз рјешења из нашег Програма обнове учинимо да буде јача, боља, праведнија и запосленија. ПДП улази у кампању са много оптимизма, са одличним истраживањима јавног мнијења и убјеђени у побједу и Јелену Тривић, а и да ће наше листе имати најбољи резултат у хисторији. Такође, даћемо једнако снажан допринос побједи и кандидата из наше братске СДС, као и побједи Јелене Тривић – навео је Бореновић.

Потпредсједница Јелена Тривић је навела да у кампању за предсједника, као и у кампању за посланике, ПДП улази за значајно иновираним Програмом обнове РС.

Kазала је како полазе од уставних позиција РС, које јој, како је Тривић изјавила, „дају статус ентитетске државности“.

– То је за нас непромјењива категорија. РС треба да постане стабилизирајући фактор на иначе нестабилном Балкану. Поред тога, Бања Лука, са својим географским положајем, мора постати повезница између Београда, Загреба, Подгорице, Скопља и Сарајева. РС видимо на европском путу и у иницијативи Отворени Балкан, коју је покренула Србија и предсједник Вучић и нашим политикама ћемо увјерити и друге структуре из БиХ у предност ове иницијативе, која брише границе између тржишта – поручила је Тривић.

Она је навела да борба против криминала и корупције остаје њено и ПДП-ово трајно опређељење.

– Народ јесте осиромашен, али је највише гладан правде. Зрно по зрно правде, направит ћемо правну државу у којој су сви једнаки пред законом – рекла је Тривић.

Она је навела да је неопходно растеретити привреду, враћањем пореских стопа из 2008. године, олакшати младима прво запослење, редефиисати појам интервјуа због праведнијег запошљавања.

– Такође, младима треба олакшати куповину прве стамбене јединице кроз програм социјалне станоградња. Тржишне цијене су ненормално високе, па млади и са пристојним примањима не могу себи обезбиједити прву некретнину, те ту држава мора интервенисати – рекла је Тривић.

Навела је да су неки од циљева, за које су предвиђене мјере у Програму обнове и стабилна и јака привреда, ефикасан јавни сектор који ће бити на услузи инвеститорима, као и сређивање рада јавних предузећа која доприносе тек око 20 милиона KМ буџету, а имају капацитете да дају и до 200 милиона KМ.

– У мандату ћемо обезбиједити да просјечна плата буде 1.000 евра, просјечна пензија 500, те да имамо 330 хиљада запослених – рекла је Тривић и додала:

– Један од најзначајнијих циљева је и направити саобраћајницу на истоку РС, те повезати Бијељину и Требиње. То је у том дијелу Републике приоритет и спремни да се упустио у капитални пројекат и завршимо што прије – истакла је.

Извор: trebinje-24.info

www.trivicjelena.com 2024. Sva prava zadržana.